Het kopen van een eettafel is niet iets wat je in een paar tellen doet. Het kiezen van een eettafel is een zorgvuldig proces waar je met veel dingen rekening moet houden. Daarom is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken, of je vlug iets te laten aansmeren. Een eettafel koop je ook met blik op de toekomst; het liefst doe je er zo lang mogelijk mee. In dit artikel gaan we de belangrijkste dingen behandelen waar je op moet letten bij het kopen van een eettafel.

Prijsklasse

Voor je überhaupt gaat kijken naar wat voor soort eettafel je wilt, is het belangrijk om te bepalen wat je maximale budget is voor een eettafel. Voor de een is dit wat hoger dan voor de ander. De een heeft wat meer te besteden of geeft er wellicht gewoon meer om. Eettafels variëren ontzettend qua prijzen. Zo beginnen ze vaak bij een paar honderd euro, maar dit kan oplopen tot duizenden euro’s. Hierom is het belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben wat het budget is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Duurdere eettafels komen meestal in massief hout materiaal en met massief houten of metalen poten. Voor goedkopere eettafels kan je het beste kijken naar tafels met een tafelblad van een houtsoort als MDF en spaanplaat. Hoe groter de tafel, hoe duurder deze vaak is. Dat komt simpelweg omdat hoe groter de tafel is, hoe meer materiaal voor de productie gebruikt moest worden.

Zitplaatsen

Het tweede aandachtspunt voor het kiezen van een eettafel zijn het aantal zitplaatsen. Eettafels zijn er niet alleen in diverse materialen en vormen, maar ook in maten. Zo heb je vierkante eettafels waar maar vier mensen aan kunnen zitten. Wanneer je thuis een gezin van vijf hebt past dit al niet. Ook niet onbelangrijk is het meenemen van gasten die regelmatig over de vloer komen. Als jij bijvoorbeeld een gezin hebt van vier, is het lang niet altijd handig om een tafel waar vier mensen aan kunnen zitten te halen. Stel iemand wil een keer mee eten dan is hier eigenlijk geen ruimte voor. Een extra tafel aanschuiven kan een hoop gedoe zijn, dus dat kan je het beste bewaren voor kerstmis. Wil je niet een te grote eettafel, maar wel een tafel waar veel mensen aan kunnen; dan kan een eettafel met ronde vorm erg handig zijn.

Ruimte

Hoe mooi je een bepaalde eettafel ook kan vinden, als hij niet past op de plek waar hij moet komen heb je er niks aan. Voor je gaat zoeken naar een eettafel, is het daarom belangrijk dat je duidelijk hebt wat de maximale afmetingen van de eettafel kunnen zijn. Het zou natuurlijk een grote teleurstelling zijn als je naar de winkel gaat een eetkamertafel kopen, je dolenthousiast bent als hij thuis wordt afgeleverd en dan niet in de kamer blijkt te passen. Voorkom deze teleurstelling door helder te krijgen wat voor tafel in de desbetreffende kamer past.

Passend met overige meubels

Iedereen begrijpt dat het uiterlijk van een eettafel belangrijk. Waarschijnlijk kies je uiteindelijk de eettafel voornamelijk op basis van het uiterlijk. Eettafels kennen verschillende kleuren en materialen waarvan het gemaakt is, wat zorgt voor een gevarieerd uiterlijk. Het kan zijn dat je een drukke woonkamer hebt, die gezellig vol gemeubileerd is. In zulke gevallen is het erg belangrijk dat je er rekening mee houdt hoe de eettafel in je kamer zou passen. Eettafels hebben vaak geen overweldigende kleuren, maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat iets helemaal niet leuk samen gaat met de rest van de kamer. Zorg er dus voor dat ook hier rekening mee is gehouden.