Serieus, alleen nieuwe deurklinken? Ja knikt zij bedreven, alleen nieuwe deurklinken. Ik ben op bezoek bij mijn dochter, mijn op zichzelf-wonende dochter. Dat klinkt echt ouder dan ik mij voel. Hoe kan het nou dat als ik in de spiegel kijk ik een oudere vrouw zie die een dochter heeft van 30 terwijl ik mijzelf niet ouder voel en inschat dan max 35?

Jaren terug, toen ik in de 40 was, riep ik standaard als iemand vroeg hoe oud ik was dat het bij mij zo makkelijk was om te onthouden, alles aan mij is 38… mijn schoenmaat, mijn kledingmaat en mijn leeftijd. Deze uitspraak was maar deels kloppend, niet alleen was ik dus 43, kledingmaat 38 had ik dan misschien wel, maar 42 zat echt lekkerder. Eigenlijk was en is alleen de schoenmaat gelijk gebleven. Gelukkig wel, ik moet er niet aan denken dat ook mijn voeten nog uitdijen. Laat alsjeblieft iets in mijn oude waarde!

Goed, terug naar mijn zelfstandige dochter die mij enthousiast uit had genodigd voor de housewarming van haar nieuwe interieur. Ze had haar langverwachte nieuwe bank gekregen en had aansluitend bedacht dat er meer vernieuwd moest worden, alleen liet haar budget het niet toe. De Coronacrisis had haar, als zelfstandig kapster, niet overgeslagen helaas. Ze moest echt lange tijd met de hand op de knip leven.

Dat vind ik zo knap van mensen, dat zij met een klein budget toch hun huis zoveel leuker en gezelliger kunnen maken door alleen wat details aan te passen. Mijn dochter had de deuren in haar huis voorzien van een nieuw laagje verf nadat zij ze eerst grondig had geschuurd en in de grondverf had gezet. Ze glommen prachtig, iets waar ik waarschijnlijk niet voor had gekozen maar dat is smaakafhankelijk natuurlijk. De deurklinken, scharnieren en sloten uit de deuren had zij dus allemaal vervangen. Het staat echt fantastisch en maken de deuren als nieuw. De witte deuren met de zwarte deurkrukken en het zwarte deurbeslag staan niet alleen chic, ze maken het huis echt af.

Ze verteld dat ze de deurkrukken ook graag voor in haar kapperszaak wil gaan kopen, maar dat ze daar eerst een nieuwe vloer wil gaan leggen omdat deze toe is aan een vervanging. Toen zij 4 jaar geleden de zaak had overgenomen lag die vloer er al en het was niet helemaal haar smaak maar heeft zijn tijd wel volbracht. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en ik heb mijn kinderen altijd geleerd om eerst ergens voor te sparen en dan pas iets te kopen. Dat doet zij nog steeds en daar ben ik trots op. Dus thuis alleen nieuwe deurklinken om op de zaak een nieuwe vloer te kunnen leggen. Heel verstandige keuzes.

De stalen van de vloer heeft ze in huis, daarnaast liggen de folders met de specificaties en de verschillende uitvoeringen van de diverse vloeren. Ik lig op de grond en dochterlief staat naast mij aanwijzingen te geven en vragen te stellen. Leg die eens daar neer mam… en voel eens of de structuur glad is… zo wordt de keuze in de vloeren steeds meer getrechterd en komt zij tot een goede keuze. De dikte van de toplaag, want dat is echt belangrijk in de zaak mam, want er komen ook veel ouderen met een rolstoel. De kleur want dat staat mooi bij de inrichting van de zaak. Allemaal feiten die voor haar belangrijk zijn bij het nemen van de juiste keuze.

Als de kogel door de kerk is en de vloer is uitgezocht hijs ik mijzelf van de grond en gaan we aan de thee. Haar enthousiasme is aanstekelijk en al snel zijn we in een geanimeerd gesprek verwikkeld over haar toekomst plannen en dromen. Heerlijk vind ik dat. Een kleine stukje van die droom kan ik voor haar waarmaken. Ik laat haar de deurklinken bestellen die ze zo mooi vindt voor in de kapperszaak. Hoe leuk is het niet als je iemand blij kan maken? En hoe leuk is het niet dat je toch nog een beetje nodig bent? Natuurlijk is ze een volwassen vrouw die haar eigen boontjes prima kan doppen, maar ze blijft toch mijn kleine meisje.