Wanneer je nieuwe ramen koopt, neig je ongetwijfeld naar een ontwerp dat de esthetiek van het exterieur en interieur van het pand aanvult. Behalve dat ze er geweldig uitzien, is het van vitaal belang om te onthouden dat deze vensters goed moeten functioneren om aan een aantal praktische eisen te voldoen. Ook zul je je opstalverzekering aan moeten passen nadat de nieuwe ramen geplaatst zijn in je huis. Voordat je een aankoop kunt doen, moet je desondanks wel letten op de onderstaande factoren. 

Hoogwaardigheid 

Kwaliteitsbeglazing is essentieel voor een goed raamontwerp en er zijn tal van factoren die bijdragen aan het definiëren hiervan. Het is algemeen bekend dat ramen met dubbele beglazing of zelfs driedubbele beglazing de eigenaar van het pand de mogelijkheid bieden om hun energierekening aanzienlijk te verlagen als ze oude eenheden met enkel glas vervangen. Bij het overwegen van thermische efficiëntie is het ook belangrijk om te letten op glas met een lage emissiviteit (low-e), omdat dit de warmteoverdracht drastisch zal verminderen door de interne warmte terug in de kamer te reflecteren. Een andere populaire optie is zonneglas, dat de warmte tijdens de zomermaanden buiten houdt en schittering en UV-licht vermindert.

Materiaal

Het materiaal van de kozijnen is ook iets waar je op moet letten bij het kopen van ramen. Je hebt iets slijtvast nodig dat een lange levensduur belooft en tegelijkertijd voldoende isolatie biedt voor het pand. Hiervoor heeft de natuur de perfecte oplossing in haar hout, een sterk, biologisch product dat bijna het dubbele kan overleven van vervaardigd uPVC. Traditioneel werd hardhout beschouwd als het beste materiaal om kozijnen mee te vervaardigen, maar door de vooruitgang in technologie en fabricagetechnieken is dat niet langer het geval. Kunststof is nu juist vaak beter, dus koop deze kozijnen.

Beveiliging

De ramen zijn een van de belangrijkste aspecten om te overwegen als het gaat om het beveiligen van een eigendom en kan worden gemeten op hun beveiligingsprestaties door ze te testen volgens de PAS24-normen. PAS24 is een negentraps, UKAS-geaccrediteerde mechanische en fysieke aanval die is ontworpen om een ​​inbraak te imiteren. Zuigers, kettingen en een sloopkogel in zandzak-stijl worden gebruikt om het raam te slaan, te duwen en te trekken, en daarna probeert een persoon gewapend met verschillende gereedschappen de toegang te forceren. Als je gekochte ramen dit overleven, weet je zeker dat ze goed beveiligd zijn.

Duurzaamheid

Productduurzaamheid is een andere belangrijke overweging bij de aankoop van nieuwe ramen. Een milieuvriendelijk product zorgt voor minimale verspilling en een verminderde ecologische voetafdruk, wat een echte zegen is voor het toevoegen van waarde aan een eigendom. Eén zo'n materiaal dat uitstekende duurzaamheid biedt, is Accoya, een snelgroeiend, gemakkelijk verkrijgbaar hout dat overtuigende milieuvoordelen biedt ten opzichte van schaars, langzaam groeiend hardhout en niet-hernieuwbare koolstofintensieve materialen zoals plastic, beton en staal. Ondanks dat het technisch gezien een zachthout is, is Accoya een Klasse 1-hout, wat betekent dat het zo duurzaam is als hout kan zijn, even goed of zelfs beter presteert dan hardhout in termen van duurzaamheid.