Het aloude gezegde dat gemak de mens dient, geldt in deze moderne tijd meer dan ooit. We willen ons huis zo compleet mogelijk van alle gemakken voorzien. Daarbij kun je denken aan allerlei gadgets en apps die alle voorheen normale handelingen voor je automatiseren, maar ook een heerlijk relaxfauteuil kan het leven veraangenamen. Al die slimme dingen kun je samenvatten onder de term ‘Internet of Things’.

Ben je toe aan een nieuwe inrichting of ben je van plan om te gaan verbouwen, dan moet je er beslist eens over nadenken hoe je je woonhuis zo comfortabel mogelijk kunt inrichten. In de huidige tijd werkt het huis voor jou in plaats van dat je zelf allemaal handelingen moet uitvoeren. Dat begint eigenlijk al voordat je het huis binnenstapt.

Toegang

Heb je een toegangshek tot je huis of een garagedeur die nog handmatig open gemaakt moet worden dan wordt het tijd dat je deze al vanuit de auto met een app of afstandsbediening kunt aansturen. Krijg je bezoek of levert iemand een pakje aan bij jouw voordeur dan kun je via de slimme bel niet alleen horen wie er is maar ook controleren welke persoon er voor jouw deur staat. Heb je een slimme deur dan kun je die automatisch op afstand voor je gasten openen. Dit doe je dan natuurlijk vanuit je draaifauteuil, zodat je alles moeiteloos in de gaten kunt houden.

In huis

Bij een eventuele verbouwing kun je veel functies in je huis automatisch laten aansturen. Sta je vroeg in de ochtend op wanneer het nog donker is dan kun je middels slimme lampen en een daarop reagerende app op je mobiele telefoon de instelling zo maken dat op de jouw gewenste tijd aan gaan, zonder dat je naar de lichtknop hoeft te lopen. Omdat je natuurlijk de verwarming gedurende de nacht uit hebt staan is het ook uitermate gemakkelijk dat je die zo kunt programmeren dat de temperatuur omhoog gaat wanneer jij uit bed stapt.

En ja dat koffiezetapparaat begint ook lekker te pruttelen op de door jouw ingestelde tijd. Hoe makkelijk wil je het hebben? Sommige slimme toepassingen zijn al lang geleden bedacht. Zo bedacht uitvinder Chriet Titulaer in 1989 al het Huis van de Toekomst op het terrein van het Autotron in Rosmalen. Hier toonde hij allerlei handige noviteiten die het leven in een huis in de toekomst zouden kunnen veraangenamen.

Stoel

Veel handige toepassingen binnenshuis hebben te maken met chips en elektronica. Toch hebben ook de primaire meubels zoals een bed, bank of stoel door de eeuwen heen een ware metamorfose ondergaan. Een deken was een schapenvacht, een stoel een boomstam en een bed een zak met stro. Tegenwoordig speelt elektriciteit, comfort en gemak een belangrijke rol bij de aanschaf van nieuwe woonmeubelen. Er zijn in Nederland zelfs duizenden woonwinkels waar je terecht kunt. Zo is de stoel tegenwoordig zo ver ontwikkelt dat de relaxstoel elektrisch bediend voor veel mensen een plek is waar ze zich comfortabel kunnen ontspannen. Deze elektrische relaxfauteuils zijn tegenwoordig ook zonder snoeren verkrijgbaar. Dan heeft de stoel een of meerdere accu’s die zorgen voor de beweging van de stoel, en wordt iedere kanteling in gang gezet door een accu. Hoe mooi en gemakkelijk is dat !